Uitreiking Jan Wolff erepenning


“Jan Wolff was een bevlogen en stuwende kracht in de wereld van de eigentijdse klassieke muziek en stond aan de basis van Orkest de Volharding en het Nederlands Blazers Ensemble. Ook was hij medeoprichter van het Nederlands Hoornisten Genootschap dat ter gelegenheid van hun 40-jarig jubileum dit jaar de Jan Wolff Erepenning in het leven heeft geroepen.”

De uitreiking vond op zaterdag 28 mei 2022 plaats in de Philharmonie Haarlem, tijdens het festival HOORN! ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het Nederlands Hoornisten Genootschap. De Jan Wolff Erepenning is ontworpen en gerealiseerd door Liesbeth van Keulen.

Jan Wolff (Amsterdam 1941 – 2012) was een hoornist en pionier in het Nederlandse muziekleven. Hij speelde onder andere in het Koninklijke Concertgebouw Orkest waar hij op 17-jarige leeftijd debuteerde als jongste lid ooit. Hij was tevens de grondlegger van Muziekcentrum de IJsbreker en de initiatiefnemer van het Muziekgebouw aan het IJ met daarbij het Bimhuis.

Tot 2008 was Jan Wolff directeur van het Muziekgebouw dat in 2005 werd geopend. Op 22 augustus 2022 is het tien jaar geleden dat hij overleed.

Ward Assmann

Ward Assmann (Nijmegen, 1969) is eerste hoornist van Het Balletorkest, het orkest dat het Nationaal Ballet en het Nationaal Danstheater begeleidt en educatieve projecten verzorgt. Van 2003 tot en met 2021 was hij de inspirerende voorzitter van het Nederlands Hoornisten Genootschap en de organisator van onder meer vele hoorndagen en festivals. Hij volgde hoornist Hans Dullaert op en na 18 jaar inzet en gedrevenheid droeg Ward Assmann de voorzittershamer vorig jaar over aan een nieuwe, jonge generatie, aan Mees Vos. Op 28 mei 2022 ontvangt Ward Assmann voor zijn werk als hoornist en langdurige voorzitterschap de eerste Jan Wolff Erepenning van het Nederlands Hoornisten Genootschap.

De Klassieken

In het radioprogramma over de Jan Wolff Erepenning werd ook live opgetreden door een hoornkwartet bestaande uit Mees Vos, Hendrik Marinus, Martón Kóródi en Miguel Linares. Het hele optreden is te beluisteren via de website van De Klassieken.