Nederlands Hoornisten Genootschap

In deze lastige COVID-periode missen velen van ons het samenspelen met anderen. Ook is het lastig om gemotiveerd te blijven studeren, omdat een doel ontbreekt. Hoe kunnen we binnen alle regels toch samen spelen? Online!

Het NHG organiseerde in december een online samenspeelochtend, waar iedereen vanuit zijn eigen studeerkamer aan mee kon doen. Tijdens deze sessie werd gezamenlijk onder leiding van René Pagen, solohoornist van het Residentieorkest, een serie oefeningen doorlopen. Op veler verzoek werd deze hoornsessie in februari en op 11 april herhaald. Aan alle sessies deden ruim 20 hoornisten mee, die na afloop zonder uitzondering heel enthousiast waren.

René Pagen was zelf net zo enthousiast en stelde daarom voor om een vierde online hoornsessie te organiseren. Deze hoornsessie gaat plaatsvinden op zaterdag 24 april, van 10.30 tot 12.00 uur.

Meedoen?

Alle leden van het NHG kunnen (gratis) meedoen, ongeacht het spelniveau! Niet leden betalen €7,50. Je logt in, je ziet de overige deelnemers. René heeft zijn microfoon aan staan. Je zet je eigen microfoon uit. Je kunt dus helemaal vrijuit spelen.

Aanmelden kan tot en met vrijdag 23 april, via een mailtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hieronder lees je alle details over hoe je je goed kunt voorbereiden op de online hoornsessie.

Wat gaan we doen?

In deze hoornsessie ga je samen met de andere deelnemers onder leiding van René Pagen een aantal oefeningen spelen. Dit zijn oefeningen voor flexibiliteit, klank, ademhaling en het raken van de kern van de toon. Aan bod komen ook aanzetten zonder tong, flatterzunge, buzzen en op het mondstuk spelen. René heeft hiervoor een selectie gemaakt uit de inspeeloefeningen van de Finse hoornist Markus Maskuniitty, professor voor hoorn aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover. Voor achtergrondinformatie over deze oefeningen kun je terecht op de website van de International Horn Society.

Hoe gaat het in zijn werk?

Degenen die zich aanmelden krijgen de link van het digitale platform waarmee je op 24 april kunt inloggen. Ter voorbereiding kun je hieronder de bladmuziek van de oefeningen downloaden en de instructievideo’s die René heeft ingespeeld bekijken. Hiermee kun je je voorbereiden op de sessie. We adviseren je van tevoren een aantal keren de oefeningen te bekijken. De meeste oefeningen worden tijdens de sessie ook getransponeerd.

Op 24 april log je op de afgesproken tijd in. Je krijgt dan alle andere deelnemers te zien, maar je hoort alleen René via je luidspreker of koptelefoon. Je eigen microfoon staat uit tijdens de oefeningen. Onder leiding van René spelen we met zijn allen de oefeningen door, waarbij René tips en aanwijzingen geeft hoe je dit soort oefeningen goed kunt spelen en in je (dagelijkse) routine kunt toepassen. Natuurlijk is er tussen de oefeningen volop gelegenheid om vragen te stellen.

Je kunt deze oefeningen vervolgens zelf gebruiken om je spel te verbeteren. De instructievideo’s blijven na de sessie beschikbaar op de website.

Wat heb je nodig?

  • Je hoorn, de bladmuziek (zorg dat je er van tevoren al een keer naar gekeken hebt).
  • Een laptop, computer, iPad of smartphone waarmee je kunt inloggen op Zoom (de link om in te loggen en instructie hoe dat moet krijg je van ons). Een laptop of computer met een redelijk groot scherm werkt het mooiste, omdat je dan ook al je medespelers goed kunt zien.
  • Een bluetooth luidspreker of een koptelefoon, zodat René goed hoorbaar is, ook als je zelf meespeelt met de oefeningen.

Bladmuziek en instructievideo’s

Introductie
    Download alle bladmuziek als PDF:
    oefeningen deel 1
    oefeningen deel 2
Teuber
Drieklank met C-E buzz
Exercise no. 5
Stamp
Farkas
Flatterzunge
Exercise no. 8
Exercise no. 8 variatie
Toonladders Enkele toonladders
waarmee we de
ochtend afsluiten.
   
 

Inloggen

Andreas-Jungwirth.png