Nederlands Hoornisten Genootschap

Ella Huisman

Na een oproep voor een bestuurslid, in Uijlenspieghel, heb ik me aangemeld als secretaris. En dat terwijl ik tot dat moment geen ambitie had ergens een bestuursfunctie te gaan bekleden. Waarom dan toch de stap gezet? Omdat het NHG zo’n mooie club is! Inmiddels ben ik al vele jaren lid en doe graag mee aan de activiteiten die worden georganiseerd. Het mooie van het NHG vind ik dat we als amateur- en beroepshoornisten samen optrekken. Ik vind het geweldig inspirerend om (o.a. op de samenspeeldagen) mee te liften met de passie en kennis van de vakmensen. Ook lees ik met veel plezier de Uijlenspieghel. Tijd om eens wat terug te doen en mijn steentje bij te dragen.

Mijn naam is Ella Huisman. Ik ben 49 jaar. Samen met mijn partner en 2 katten woon ik in Zoetermeer. Ik werk bij de Nationale Politie. In mijn vrije tijd ben ik - als ik niet aan het hoornspelen ben - meestal buiten te vinden met mijn fototoestel, waar ik probeer de natuur op zijn mooist vast te leggen. In de vakanties trekken mijn vriend en ik graag met de rugzak en tent rond in de berggebieden van Scandinavië. Even een paar weken geen mensen, wifi, telefoon, douche, etc., maar gewoon samen zijn in die onmetelijke natuur. Wat een rust krijg je daarvan in je hoofd.

Op mijn 13e ben ik begonnen op de hoorn bij Harmonieorkest OBK uit Zeist. In dit orkest (waar ik nog steeds niet-spelend lid ben) heb ik ruim 28 jaar gespeeld. Ook toen wij in 1989 naar Zoetermeer verhuisden zijn mijn vriend en ik bij OBK blijven spelen. Op een gegeven moment werd ik in Zoetermeer gevraagd om in te vallen bij een symfonieorkest. Daar stond de 7e symfonie van Dvorák op de lessenaar. Ik denk niet dat ik er heel erg veel van gebrouwen heb (ik kreeg gelijk een 1e hoornpartij in mijn handen gedrukt), maar wat was dat een belevenis! Ik was verkocht! Nadat ik een aantal jaren naast OBK Zeist bij diverse symfonieorkesten heb gespeeld, besloot ik een jaar of 6 geleden me helemaal te richten op het symfonierepertoire. Het mooie hiervan is dat je je als hoornist ongelofelijk goed bewust moet zijn van je rol in het orkest. De ene keer heb je iets met de strijkers, dan weer met het hout. Hoe mooi is het wanneer je als hoorngroep zo’n mooi akkoord mag neerleggen of (zoals bij Bruckner) een hoornkwartetje mag spelen. Daar kan ik geweldig van genieten. Ik speel bij Orkestvereniging Musica in Den Haag, sinds kort onder leiding van Jos Schroevers. We hebben daar een mooie hoorngroep (met mijn collega’s Henk Söhngen, Hans en Ans Tros), waar ik met veel plezier in speel.

Op een amateurdag bij het Residentieorkest ben ik in contact gekomen met René Pagen (eerste hoornist bij dat orkest). Sinds een paar jaar heb ik les van René. Dankzij zijn gedrevenheid en motivatie ben ik mezelf nog steeds aan het verbeteren en ontwikkelen als hoornist. Dat stimuleert me enorm om iedere dag weer te studeren. Hoornspelen wordt steeds leuker, maar gelijktijdig ook steeds moeilijker omdat de lat steeds hoger ligt.

Naast de symfonieorkesten heb ik jaren gespeeld in het Nederlands Musical Ensemble, waarmee we nu af en toe projectmatig nog optredens doen. Ook speel ik af en toe mee in een big band, waarbij ik lekker mee kleur met de saxen en trombones.

Samen met mijn vriend zijn we fanatieke concertbezoekers. We hebben een passe-partout voor het Residentie-orkest, en abonnementen op het Rotterdams Philharmonisch, het Nederlands Blazers Ensemble en Calefax. We houden van klassiek, maar gaan ook graag naar programma’s met eigentijdse muziek. Mijn vriend is jazzliefhebber, dus ook daar krijg ik het nodige van mee. Wat betreft mijn favoriete componisten ben ik bang dat ik voor een hoornist niet heel origineel ben: Brahms (vooral de 3e symfonie), Tchaikovsky, Mahler. Maar ook Stravinsky en Philip Glass. Ik ben daarnaast groot liefhebber van Grieg en Sibelius. Die muziek brengt me terug in de rust die ik in de bergen ervaar.

Nu jullie me een beetje hebben leren kennen kom ik nog even terug op de functie van secretaris. Ik wil mij graag inzetten voor het NHG, waarbij ik in het bestuur vooral de belevingswereld van de amateurmuzikant kan belichten. Graag help ik ook mee bij de samenspeeldagen en andere activiteiten die georganiseerd worden, vanuit het bestuur of rayonagenten. Verder ben ik heel benieuwd waar we nog kunnen voorzien in een behoefte, bijvoorbeeld voor vakstudenten.

 

Inloggen

Ricco-Kuehn.png