Nederlands Hoornisten Genootschap

Op zaterdag 23 april 2022 organiseert het NHG in samenwerking met het Prins Claus Conservatorium Groningen een regionale hoorndag, voor amateur-hoornisten en vakstudenten. Medewerking wordt (onder voorbehoud) verleend door Frøydis Ree Wekre, Frank Brouns en Ab Koster. Meer informatie en een inschrijfformulier worden binnenkort op deze website gepubliceerd.

378393_491875127510164_1901447794_n.jpg

Het Nederlands Hoornisten Genootschap is de vereniging van en voor alle hoornisten in Nederland (en natuurlijk ook voor hoornisten in België). Het NHG stelt zich ten doel het hoornspelen op alle niveaus te bevorderen. Om dat doel te bereiken organiseert het NHG regelmatig samenspeeldagen, masterclasses, proefspeltrainingen, kinderdagen enzovoorts. Daarnaast verschijnt vier maal per jaar het verenigingsblad Uijlenspieghel, met artikelen over het hoornspelen en interviews met interessante hoornisten.

Het NHG werd in 1982 opgericht door enkele bevlogen beroepshoornisten en is inmiddels uitgegroeid tot een vereniging met ruim 450 leden. Daaronder bevinden zich professionele hoornisten, conservatoriumstudenten en amateurmusici, van zeer jong tot zeer ervaren. Hoornisten die met passie hun muziek beoefenen zullen zich zonder meer thuis voelen bij het NHG. Juist door de mix van beroeps- en amateurspelers ontstaat er een hechte collegiale band.

Op zaterdag 20 november 2021 organiseert het Nederlands Hoornisten Genootschap een regionale hoorndag in Tilburg. De hoorndag is toegankelijk voor hoornisten van alle speelniveaus: van beginners tot (ver)gevorderden.

Deze hoorndag wordt georganiseerd door de rayonagenten van “regio zuid” (Jan van den Eijnden, Sep Otten en Chrit van Rijt ) in samenwerking met de hoorndocenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten: Hans van der Zanden, Fréderick Franssen en Jan van den Eijnden). De hoorndag vindt plaats op 20 november in het gebouw van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Dit is een fantastische locatie voor een hoorndag, die goed bereikbaar is vanuit Noord-Brabant, (Nederlands) Limburg, Zeeland én vanuit Vlaanderen. Uiteraard zijn ook hoornisten uit andere provincies welkom (maar die moeten wat langer reizen).

Leden van het NHG kunnen gratis deelnemen aan de hoorndag, niet-leden betalen € 20,00 inschrijfgeld. Klik hier om je aan te melden, of lees hieronder meer informatie.

Tijdens de algemene ledenvergadering op 14 april 2021 is Mees Vos unaniem gekozen tot voorzitter van het Nederlands Hoornisten Genootschap. Hij is de opvolger van Ward Assmann, die na bijna 19 jaar zijn functie neerlegde.

Mees Vos studeerde hoorn bij Martin van de Merwe aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, bij Herman Jeurissen aan het Conservatorium van Amsterdam en bij Jörg Brückner aan de Hochschule für Musik Franz Liszt in Weimar. Hij is solohoornist van Phion en hoorndocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. (Foto: Guido Werner)

Tijdens de corona lockdown organiseerde het NHG regelmatig online evenementen voor haar leden. Er waren vier online hoornsessies waarin onder leiding van René Pagen gewerkt werd aan de inspeeloefeningen van Markus Maskuniitty. De video's waarin René uitleg geeft over de oefeningen kun je nog steeds bekijken op deze website. Daar kun je ook de bladmuziek van de oefeningen downloaden.

Phion heeft een project gelanceerd waarbij je een bekende (hoorn) solo karaoke kan meespelen. In dit geval de Nocturno van Mendelssohn. Als je je aanmeldt op www.phion.nl/solometphion krijg je bladmuziek en audio fragment mét hoorn en zonder (!) hoorn (karaoke) toegestuurd. Er is ook een tutorial opgenomen, waarin solohoornist Mees Vos tips geeft hoe je de solo kan studeren (youtu.be/Yxw2BH0iGb4). Een leuke manier om kennis te maken met de nieuwe voorzitter van het NHG!

Sinds de update van deze website staat er rechtsboven een veld waar NHG leden kunnen inloggen. Momenteel is inloggen alleen nodig voor beheerders van de website (redactie en webmaster), voor gewone leden is het nog niet nodig (en ook niet mogelijk) om in te loggen! We werken aan een online versie van de NHG ledenlijst, die het voor leden eenvoudiger maakt hun eigen gegevens in te zien en te wijzigen. Als de digitale ledenlijst online gaat krijgen alle NHG leden een e-mail met hun nieuwe inloggegevens. Tot die tijd is er op deze website nog geen functionaliteit beschikbaar waarvoor ingelogd moet worden. Leden die een wijziging in hun adresgegevens willen doorgeven kunnen gebruik maken van het wijzigingsformulier.

 

Inloggen

Andreas-Jungwirth.png